Does this ‘Spark joy’?

1g6a1535

Ordninng och reda – städa på fredag! Eller lite varje dag. Jag tillhör ju dom som älskar att städa och organisera. Har svårt för att sätta mig ner om det inte är undanplockat osv. Ibland önskar att jag inte skulle bry mig så mycket, men sån är jag. Sista dagarna har jag fått ett ryck och börjat rensa och göra fint i lådor och skåp runt om i huset.

Har ni hört talas om ‘Tidying up’ med Marie Kondo på Netflix eller Youtube? Jag hade inte det förrens några dagar sen, då jag hörde om henne från två olika personer på samma dag. Så var tvungen att börja titta ;) Hon ger tips och lär dig hur du ska rensa och organisera. Tex om kläderna, säger hon att man ska lägga ALLA kläder du har i en hög, för att där inse att OJ och komma lite i chock… och efter det ta upp varje plagg och fråga dig själv -Does this spark joy (utstrålar denna glädje)? Om inte – TACKA plagget för tiden ni haft tillsammans och ‘let it go’ till donering eller kasta-högen. Om svaret är ja – behåll! Sen viker hon allt på ett speciellt sätt och har plaggen (och prylar) stående i lådorna för bästa överblick.

I belong to the ones that love to clean and organize. I have a hard time to sit down if it’s messy around me. I wish I wouldn’t care so much, but that’s who I am. The last days I’ve been starting to go thru all drawers in the house.

Have you heard about ‘Tyding up’ with Marie Kondo on Netflix Youtube? I hadn’t until the other day when I heard about her from two different persons at the same day. So I had to start watching the show ;) She teach you how to organize. For example about your clothes. She says put ALL your clothes in one big pile. That will probably give you chock, since most of us own way to much stuff. After that you take piece by piece into your hand and ask -Does this spark joy? If yes it’s a keeper. If no – say THANK YOU and put it in donation our trash pile! She also teach you how to fold, and how to put everything upright for best overview in the drawers.

1g6a1541

Jag har aldrig pratat med mina kläder och prylar :) men jag har nog alltid tänkt när jag rensar om jag verkligen vill ha detta i mitt liv?! Många lådor ‘spark joy’ nu, men mitt stora projekt har jag kvar och det är just mina kläder! Puh.

Att rensa ett helt hem görs ju inte på en dag. Men det gäller att bestämma säg. Hon nämner inte ordet Feng Shui (har bara sett två avsnitt dock) – där rekommenderas det att göra lite i taget – eftersom det du får energi genom att göra dig av med prylar och ju mer organiserat du får omkring dig. Prova vetja!

I have never talked to my belongings :) but I’ve always tried to ask myself if I really need this in my life? Many of my drawers ‘Spark joy’ right now, but I still have my biggest project in front of me and that’s my clothes! Puh.

To organize a whole home takes time. But you just have to make a decision to do it. She doesn’t mention Feng Shui (I have only watched to episodes yet) where they recommend to clean out little at the time – since that gives you energy along the way when you get rid of clutter etc. Well try it!!

Happy Sunday peeps!!

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s