Selling a house in USA vs Sweden

1G6A2998

Picnic outside, yes please!

1G6A3000

Hörrni, att sälja hus tar på krafterna. Speciellt när man är lite perfektionist och tycker att allt ska va tipp topp. Plockade undan och städade hela förmiddagen inför visning, där min mäklare bjöd in andra mäklare innan huset läggs ut på marknaden. Det är ett helt annat system vid husförsäljning här, jämfört med Sverige iaf (vet inte hur det fungerar i andra länder). I USA har både säljaren och köparen sin egen mäklare. Vanligtvis delar dom på 6% av försäljnings-summan.
Man får ett bud, ofta förhandlar man fram och tillbaka, skriver på papper. Sen görs en besiktning, då har köparen en vecka på sig att omförhandla, och nya papper skrivs på. Sist kommer banken in och gör en värdering på huset, då kan man få starta om ytterligare en gång med förhandlingarna. Ja, lite krångligt, baklänges och onödigt enligt mig.
I USA har man inte öppet hus för köpare. När huset läggs ut på marknaden , får den potentiella köparens mäklare ringa min mäklare och anmäla att dom vill se huset. Oftast har man en nyckel-box med kod på dörren, så dom kan gå in när dom fått klarttecken från mig och min mäklare. Det innebär alltså att det kan bli många visningar under många dagar, ibland veckor. Super-smidigt när man letar hus, minns själv att vi åkte runt och tittade på ca trettio hus på några få dagar. Men som säljare är det ju faktiskt lite jobbigt att ha huset redo typ hela tiden, man kan så klart tacka nej, men man vill också visa huset så det blir sålt! Hoppas att det kommer gå någorlunda fort ändå!!

Puh, the whole selling house process is hard. Especially when you are a perfectionist and wants the whole house perfect. Today I cleaned up all morning before my realtor had a open house for other realtors, before the house hits the market by the end of the week. The system for selling a house is very different in the USA compared to Sweden at least, I don’t know how it works in other countries.
In Sweden you get one realtor that sells the house, and that takes care of the whole process for both the seller and the buyer, and normally takes 4% of the sale price. You normally only have open house twice. Here in the USA you have your own realtor, both the seller and buyer and they normally take a total of 6%. Plus you have a lockbox on the door and it can be showings pretty much anytime. 
In Sweden, inspection and appraisal are done before you set the listning price, then normally a bid war starts. Whoever bid the highest get the house and it normally goes within a few days.
Here if you get an offer, you negotiate, sign paper. After that the inspection gets done, new negotiation normally starts, sign papers again. Then the bank does the appraisel and you might need to start over with the negotiation one more time. Very backwards I think! Well, I hope this sale will go pretty fast and good!

KRAM//Xx Cissi

4 thoughts on “Selling a house in USA vs Sweden

 1. dina April 30, 2019 / 7:48 pm

  hope selling the house goes smoothly. all the best❣

  Like

 2. Anonymous April 30, 2019 / 6:16 pm

  The American way is making simple things hard. The Swedish process is much more efficient. I wish it could be that easy here. I dread selling our rehab house, if we ever finish it!

  Your home is beautiful. Best of luck for a quick sale.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s